Elke interieur-opdracht heeft zijn eigen specialiteiten.
Zo ontmoette ik in de toonzaal van Kol Tegels, waar tevens mijn ontwerpstudio zit, een mijnheer die een heel bijzondere wens had, namelijk een advies voor een tegelvloer van zijn nieuw te openen frietzaak in Haarlem.

OPVALLEND, STIJLVOL & AUTHENTIEK

Het interieur had beperkte indelingsmogelijkheden en moest aan een aantal eisen voldoen waaronder:
entree, sta-plaats (om snel “een vorkje te prikken”) toonbank, snijplek, grote frituur.
De spoelkeuken bevindt zich in de ruimte daarachter. De opdrachtgever had zelf al een duidelijk beeld van hoe het moest worden maar vroeg mijn advies om dit tot een geheel te brengen met als basis de tegelvloer. Zijn gedachten gingen naar een vloer van oude straatsteentjes of terracotta plavuizen.
Maar het mocht ook anders…opvallend en stijlvol, alsof het er al jaren ligt.

VICTORIAANSE TEGELVLOER
Daarom viel mijn keuze op deze Victoriaanse tegelvloer, een patroon bestaande uit diverse vormen en kleuren hardgebakken tegels. Omdat het om een relatief klein oppervlak gaat is er gekozen voor 3 tableaus in een effen vloer, waardoor het ruimtelijk blijft. De decoratieve tableaus liggen voor de toonbank, alsof er een karpet ligt. Het maakt de ruimte huiselijk.
Bruin werd de hoofdkleur. In dit interieur leek mij dit een “smakelijke tint”, net als de heerlijke met schil gebakken, goudgele friet.

Bij de opening van de zaak was er iemand die dacht dat dit de oorspronkelijke vloer was die tijdens de bouw weer tevoorschijn kwam.

Onlangs sprak ik de opdrachtgever weer.
Zeer enthousiast sprak hij over de zaak en met name de vloer krijgt veel reacties.
Voor een volgend interieur zou hij deze Victoriaanse tegels weer willen toepassen. “Maar Inge, dan mag het patroon nog groter en uitbundiger”.
Van de fabrikant heb ik inmiddels veel losse tegels ontvangen in allerlei kleuren en vormen om zelf te “spelen” met patronen. Met een bijbehorend tekenprogramma kan ik dit voor U visualiseren.

Tegels via KOL Tegels